Vänsterpartiet Strömstad
Första sidan | Kontakt | Om
Vänsterpartiet i Strömstad

Red Light

Öppet brev till Ingalill Sundhage
Brev till chefredaktören och ansvariga utgivaren för Strömstads Tidning Läs hela 2014-09-23 - Sten Brodén
Valfrihet är inte kvalité
Vinster i välfärden Läs hela 2014-01-13 - Malin Jansson
Sten Brodén på Vänsterdagarna
Vänsterpartiets kommun- och landstingsdagar Läs hela 2013-10-29 - Red
Dags att välja Riksdags/regionskandidater
Valåret 2014 Läs hela 2013-11-04 - Martin Jansson
Så bygger man bostäder för ungdomar
Det som är möjligt i Berlin är möjligt också i Sverige Läs hela 2012-11-08 - Sten Brodén
Lyckad Valupptakt
Medlemmarna samlades i Krokstrand Läs hela 2013-10-23 - Martin Jansson
Skapa Ungdomsbrigader mot arbetslöshet
Gammal värnplikt i ny skepnad Läs hela 2012-02-27 - Sten Brodén
Välfärd är möjlig utan vinster
Det finns andra drivkrafter än pengar Läs hela 2012-11-06 - Sten Brodén

Val 2014

Valprogram
Våra visioner för Strömstad
Läs hela
2014-08-20 - Red
Kommunlistan 2014
Vänsterpartiet Strömstads representanter Läs hela 2014-04-11 - Red

Lokalpolitik

Vänsterpartiet har haft årsmöte
Kommunalt Valprogram antaget Läs hela 2014-03-03 - Red
Gungande medlemsmöte
Julbord till havs Läs hela 2014-01-06 - Red
Mer resurser till skolan
Vänsterpartiet behövs! Läs hela 2013-12-03 - Martin Jansson
Landsbygdens räddning
Strömstad kan bli ett föredöme Läs hela 2013-11-12 - Malin Jansson
Strömstad kan bli jämställt
Den nya femenistiska vågen Läs hela 2013-11-24 - Malin Jansson
Vänsterpartiet lägger eget förslag till Kostpolicy
Vårt motförslag: Läs hela 2013-10-25 - Sten Brodén
Remissvar FÖP Nordby/Svinesund
Vänsterpartiet har två synpunkter Läs hela 2012-04-27 - Lars Åke Karlgren
Vänsterpartiet om Kommunens planering
Bristande delaktighet Läs hela 2013-03-14 - Red
Sverige sämst i klassen
DN´s artikel om PISAS undersökning Läs hela 2013-12-03 - Red
Remisssvar Strömstad 3:13 (Canning)
Levande stadsdelar i Strömstad Läs hela 2012-04-27 - Lars Åke Karlgren
Kultur för alla!
Folk behöver ett rikt kulturliv Läs hela 2010-09-16 - Red

Motioner

Ungdomsstrategi
Vår senaste motion Läs hela 2013-10-31 - Red
Öppna IT-lösningar
Vi vill att Strömstad kommun undersöker möjligheten att införa ”öppen” programvara. Läs hela 2008-07-08 - Lars Åke Karlgren
Folkrörelsebokslut
Ta med värdet av den ideella sektorn i kommunens årsbokslut Läs hela 2010-08-29 -

Resebrev

Resebrev från Peru (10)
Ollanta Humala segrar i presidentvalet Läs hela 2011-06-11 - Sten Brodén
Resebrev från Ecuador (2)
Quito med omnejd Läs hela 2011-06-07 - Sten Brodén
Resebrev fran Peru (9)
Vandring i Huaraz och lite annat Läs hela 2011-05-19 - Sten Brodén
Resebrev fran Ecuador
Nytt land, annnan valuta, annan politik, nya intryck. Läs hela 2011-05-30 - Sten Brodén
Resebrev fran Peru (8)
Sendero Luminoso i tre fraktioner? Läs hela 2011-05-12 - Sten Brodén
Resebrev fran Peru (7)
I sparen av Sendero Luminoso Läs hela 2011-05-08 - Sten Brodén
Resebrev fran Peru (6)
Fran Andahuyalas till Ayacucho Läs hela 2011-05-01 - Sten Brodén
Resebrev fran Peru (5)
Om sociala konflikter Läs hela 2011-04-30 - Sten Brodén
Resebrev fran Peru (4)
Studiebesok pa ekologiska och fairtradeplantager Läs hela 2011-04-20 - Sten Brodén
Resebrev fran Peru (3)
Hundra ars exploatering tranger undan ursprungsfolken. Läs hela 2011-04-14 - Sten Brodén
Resebrev fran Peru (2)
Det handlar om Hugo Blanco Läs hela 2011-04-02 - Sten Brodén
Resebrev fran Peru
Presidentvalet i Peru Läs hela 2011-03-28 - Sten Brodén

 

Aron Etzler i lång intervju

DEBATT: 

(V) Ger inte mycket för Reinfeldts skattevändning

Statsminister Fredrik Reinfeldts besked om att Moderaternas inte ska gå till val på fler skattesänkningar är bara en "retorisk fint". Det säger Vänsterpartiets partisekreterare Aron Etzler i en intervju med Nyhetsbyrån Direkt.

"Det är ju en del av hans grej att neutralisera de politiska motsättningarna genom retorik. Det är ju udda nog en del av Moderaternas budskap att säga att de inte är Moderater."

Han tycker det är mycket förvånande att någon kan beskriva regeringens politik som något annat än en "mycket tydlig högerpolitik" och hänvisar till att regeringen har gjort de största skattesänkningarna i landets historia, tagit de största besluten om privatiseringar och luckrat upp arbetsmarknaden.

"Det är tre klassiska höger-vänsterkonflikter. Nu framstår det ju som att det inte är någon skillnad, men det är en enorm skillnad. På två eller fem års sikt skulle det ju vara en jättestor skillnad om Sverige bytte regering", säger Aron Etzler.

Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt har vid ett flertal tillfällen slagit fast att hans parti inte kommer att sätta sig i en regering som fortsätter dagens privatiseringspolitik.

Förhoppningen är att denna fråga ska locka missnöjda väljare att rösta på Vänsterpartiet. Henrik Oscarsson, statsvetarprofessor vid Göteborgs Universitet, sade dock nyligen till tidningen Dagens Samhälle att frågan om vinstuttag i välfärden i princip är ointressant i valsammanhang, att det är "lite av en elitdebatt".

Men det håller Aron Etzler inte alls med om. "Det har han absolut fel i. Jag har sett citatet och det han säger är att om det inte finns några problem i välfärden så tycker inte folk att vinsterna är ett problem, men i vilken värld talar han om? Nu ser vi ju problem i välfärden och det beror på vinsterna. Det är därför folk är förbannade", säger han.

Partisekreteraren ser i dagsläget ingen annan fråga än vinstfrågan som Vänsterpartiet inte är beredda att kompromissa om i ett läge där partiet sitter i regeringsförhandlingar med Socialdemokraterna och Miljöpartiet.

"Nej, inte vad vi har sagt. Vår inställning är att vi kan komma överens med de rödgröna om vi löser vinstfrågan". Vänsterpartiets mål är att sitta i regeringen, men partiet går inte under om det inte blir så.

Enligt Aron Etzler har det har sina fördelar att vara i opposition, vilket man kan se i Danmark. "Väljarna ska veta att vi inte viker ned oss", säger han och betonar att detta är en fråga partiet diskuterat mycket.

Vänsterpartiet föredrar visserligen Stefan Löfven som statsminister, men när han sen väl är vald måste han söka stöd, antingen från vänster eller höger, men Aron Etzler avvisar bestämt att Socialdemokraterna och Miljöpartiet kan räkna med Vänsterpartiet som stödtrupp utanför en regering. "De kan aldrig räkna med att vi ska vara ett stödparti.

Väljarna kan inte få Fredrik Reinfeldt genom att rösta på Vänsterpartiet, det är ett viktigt budskap. I övrigt är vi inte ett stödparti, utan vi kommer att agera så som vi tycker är riktigt", säger han.

Aron Etzler kan heller inte tänka sig en konstellation där Vänsterpartiet inte sitter med i regeringen men har representanter på departementen, som Vänsterpartiet och Miljöpartiet hade under regeringen Persson.
"Antingen sitter vi i regeringen eller så är vi i opposition", säger han.

Tidningen Riksdag & Department visade i sitt senaste nummer att Miljöpartiet sedan valet 2010 oftare röstade som Vänsterpartiet än som Socialdemokraterna i riksdagens voteringar, framför allt i miljöutskottet och näringsutskottet.

Under den förra mandatperioden var situationen den motsatte, enligt tidningen. Aron Etzler ser en förklaring i att Jonas Sjöstedt har ett starkare intresse för miljöfrågor än tidigare partiledare och han tycker till och med att Vänsterpartiet är grönare än Miljöpartiet i praktiskt politik."Vi skulle vara glada om Miljöpartiet hade lika höga ambitioner som oss i sina budgetar", säger han.

Partisekreteraren ser inga risker för att Vänsterpartiets förslag som skulle innebära högre marginalskatter skulle kunna påverka antalet arbetade timmar eller viljan att utbilda sig negativt.

"Har man enormt höga skatter kan det påverka, men jag ser inga sådana problem med de saker vi föreslår. Vi har en väldigt balanserad skattepolitik", säger Aron Etzler och tillägger att om man ser man på skillnaden mellan Göran Persson och Fredrik Reinfeldt i skattenivå så hamnar Vänsterpartiet "ungefär i mitten".

Han har inte kunnat hitta några samband för att finanskrisen skulle ha gynnat den sittande regeringen i förra valrörelsen. Om en ny kris skulle bryta ut närmare valet nästa år är han osäker på vem som skulle gynnas, regeringen eller oppositionen.

Det beror på vem som utlöser krisen. Om det är USA:s republikaner skulle det vara negativt för Fredrik Reinfeldt, "de är hans fränder och delar stora delar av samma ekonomiska filosofi".

Aron Etzler är inte heller säker på att en eventuellt uppflammad eurokris nu skulle gynna sittande regering. "Väljare i Europa har tidigare visat större tillit till högern i tider av ekonomisk kris. Jag är inte säker på att det kommer att vara så framöver.

När man har sett högerns recept prövas gång på gång och det inte fungerar så börjar man tänka nu kanske det är dags för något annat. Det skulle gynna vänstern", säger han.

Även här hemma finns det risker, som den stora banksektorn och hushållens höga skulder. "Man måste komma ihåg att den här regeringen utsätter oss för enorma risker även här hemma genom att inte göra något åt den stora banksektorn", säger han och lyfter fram Vänsterpartiets förslag på bankdelningslag.

"Vill du förebygga en kris ska du bygga fler hyresrätter, ha en bankdelningslag och hålla hårt i de offentliga finanserna. Det är precis den politik vi står för", säger Aron Etzler.

Vänsterpartiets partisekreterare ser en ideologisk valrörelse framför sig, där de två blocken i svensk politik står tydligt mot varandra, med var sin beskrivning verkligheten.

Det kommer att handla om huruvida väljarna tror på en fortsatt utveckling av det som vi redan sett i sju år, på "fortsatt marknadsliberalistiskt dogma, som kommer från regeringen", eller om "vill vi ha ett system där vi sätter omtanke och rättvisa i centrum".

Han hävdar att Moderaterna inte vill ha en ideologisk valrörelse. "Det enda sätt de kan vinna ett val på är att massivt attackera sin motståndare. Det är så de har vunnit sina val, genom att ta ned Göran Persson och Mona Sahlin. Och de hoppas förstås kunna plocka ner Stefan Löfven nu också", säger Aron Etzler.

På en fråga om han kan komma på något som varit bra under den senaste mandatperioden svarar han att statsminister Fredrik Reinfeldt så tydligt markerat mot och marginaliserat Sverigedemokraterna.

Saxat från SVD 17/10-2013. Skribent Sofia Polhammer


Martin Jansson 2013-10-23
mera - Saxat:
Sverige sämst i klassen
DN´s artikel om PISAS undersökning
Red 2013-12-03
Uppdrag granskning synar friskolor
Sjöstedt och Björklund i debatt
Martin Jansson 2013-11-04
klicka för att läsa hela artikeln: Så blir vi bättre på att regera
Så blir vi bättre på att regera
Vår nya väg mot regeringsskifte
Martin Jansson 2013-10-27
Jonas Sjöstedt i debattartikel
Ge väljarna visioner hellre än hånleenden
Martin Jansson 2013-10-24
klicka för att läsa hela artikeln: Vänsterdagarna
Vänsterdagarna
Aftonbladet om Vänsterdagarna
Martin Jansson 2013-10-23
Sjöstedt om arbetstiden
Kortare arbetstid ger ökad produktivitet
Red 2012-02-29
Vi kan dela på jobben och öka vår välfärd, herr Staxäng
Välfärd är mer än pengar
Sten Brodén 2012-02-01
Svar till Sten Brodén (v) i Strömstads Tidning
Sextimmarsdagen skulle vara förödande för samhällsekonomin
Sten Brodén 2012-02-01
Vänstern vill sänka arbetslösheten genom att dela på jobben, herr Staxäng
-svar till Lars-Arne Staxäng om vad vänstern vill
Sten Brodén 2012-02-01
Vad vill vänstern?
Att införa sextimmarsdag får enorma konsekvenser
Sten Brodén 2012-02-01
Våra representanter i nämnder mm
Vänsterns representanter
Red 2011-03-01
(v)-styrda Fagersta har den bästa ekonomin
I Fagersta har vänsterpartiet egen majoritet med 56 % av rösterna 2006
Red 2010-08-31
klicka för att läsa hela artikeln: Våra kandidater i kommunalvalet
Våra kandidater i kommunalvalet
Stärk Vänstern i valet 19 september
Red 2010-04-06
klicka för att läsa hela artikeln:  Vänstern på Koster
Vänstern på Koster
Vänsterpartiet i Strömstad hade en rekordtidig valupptakt på Kosters trädgårdar den 24 oktober..
Lars Åke Karlgren 2009-11-17
klicka för att läsa hela artikeln: Samling för Bohusbanan
Samling för Bohusbanan
På måndagförmiddagen var det en stor rödgrön samling för Bohusbanan.
Sten Brodén 2009-09-11
klicka för att läsa hela artikeln: Sosialistisk Venstreparti (SV) besökte Strömstad
Sosialistisk Venstreparti (SV) besökte Strömstad
I Norge pågår spurten inför Stortingsvalet 14 september.
Sten Brodén 2009-09-11
klicka för att läsa hela artikeln: Vänsterpartiet på Strömstads marknad
Vänsterpartiet på Strömstads marknad
Under helgen 23-24 maj var det stor folkfest i stan tack vare Strömstads marknad.
Red 2009-05-29
Det verkliga EU och Lars Tysklinds EU
Jag blev förvånad när jag läste Lars Tysklinds (fp) lovord om det ”nya” EU efter Lissabonfördraget.
Lars Åke Karlgren 2009-05-22
Ta från EU och ge till kommunerna!
Sverige pumpar in 27 miljarder i EU-kassan varje år
Lars Åke Karlgren 2009-05-22
klicka för att läsa hela artikeln: Strömstad blev Fairtrade City
Strömstad blev Fairtrade City
2009-03-04 diplomerades Strömstad till Fairtrade City
Sten Brodén 2009-01-05
klicka för att läsa hela artikeln: Strömstad - Fairtrade City?
Strömstad - Fairtrade City?
Fairtrade City är en diplomering från Rättvisemärkt...
Sten Brodén 2008-04-07

Vårt nyhetsbrev

V-nyhetsbrev 3 EU har bestämt att allmännyttan skall vara vinstdrivande. Vad betyder det för hyresgästerna? Läs hela
2011-02-28 - Sten Brodén
V-nyhetsbrev 2 Vårt nyhetsbrev 2 18/2 2011: PROGRAM MOT BARNFATTIGDOM I STRÖMSTAD! Läs hela
2011-02-19 - Lars Åke Karlgren
V-nyhetsbrev 1 Nyhetsbrev (1) 2011 Läs hela
2011-02-14 - Lars Åke Karlgren

Den röde brevbäraren

Om kossorna på Nordby och om behovet av omställning Omställning är nödvändig Läs hela
2013-04-09 - Sten Brodén
Skapa Ungdomsbrigader mot arbetslöshet Gammal värnplikt i ny skepnad Läs hela
2012-02-27 - Sten Brodén

Vilka är vi?

Styrelsen i Strömstad Presentationer Läs hela
2013-10-23 - Martin Jansson

Saxat

Jonas Sjöstedt i debattartikel Ge väljarna visioner hellre än hånleenden Läs hela
2013-10-24 - Martin Jansson
Sverige sämst i klassen DN´s artikel om PISAS undersökning Läs hela
2013-12-03 - Red
Så blir vi bättre på att regera Vår nya väg mot regeringsskifte Läs hela
2013-10-27 - Martin Jansson
Uppdrag granskning synar friskolor Sjöstedt och Björklund i debatt Läs hela
2013-11-04 - Martin Jansson
Vänsterdagarna Aftonbladet om Vänsterdagarna Läs hela
2013-10-23 - Martin Jansson
Vänstern vill sänka arbetslösheten genom att dela på jobben, herr Staxäng -svar till Lars-Arne Staxäng om vad vänstern vill Läs hela
2012-02-01 - Sten Brodén
Vad vill vänstern? Att införa sextimmarsdag får enorma konsekvenser Läs hela
2012-02-01 - Sten Brodén
Svar till Sten Brodén (v) i Strömstads Tidning Sextimmarsdagen skulle vara förödande för samhällsekonomin Läs hela
2012-02-01 - Sten Brodén
Sjöstedt om arbetstiden Kortare arbetstid ger ökad produktivitet Läs hela
2012-02-29 - Red
Våra representanter i nämnder mm Vänsterns representanter Läs hela
2011-03-01 - Red
Vi kan dela på jobben och öka vår välfärd, herr Staxäng Välfärd är mer än pengar Läs hela
2012-02-01 - Sten Brodén
ETC-Göteborg: "Av de 1 200 som lämnat Fas 3 i Västra Götaland har 74 fått ett vanligt jobb" 2011-02-20 - Red
(v)-styrda Fagersta har den bästa ekonomin I Fagersta har vänsterpartiet egen majoritet med 56 % av rösterna 2006 Läs hela
2010-08-31 - Red
Flamman en röd tidning 2009-05-22 - Red

Strömstadsvänstern

Kvinnodagen mer än ett datum Kvinnofrågor året runt Läs hela
2014-03-08 - Malin Jansson
Vänsterpartiet har haft årsmöte Kommunalt Valprogram antaget Läs hela
2014-03-03 - Red
EU-valet ett påtvingat val Snart dags att välja Läs hela
2014-04-11 - Martin Jansson
Kommunlistan 2014 Vänsterpartiet Strömstads representanter Läs hela
2014-04-11 - Red
Gungande medlemsmöte Julbord till havs Läs hela
2014-01-06 - Red
Mer resurser till skolan Vänsterpartiet behövs! Läs hela
2013-12-03 - Martin Jansson
Kongress på distans Den 40:e kongressen Läs hela
2014-01-06 - Martin Jansson
Landsbygdens räddning Strömstad kan bli ett föredöme Läs hela
2013-11-12 - Malin Jansson
Strömstad kan bli jämställt Den nya femenistiska vågen Läs hela
2013-11-24 - Malin Jansson
Vi är ett säkert alternativ Malin om blockpolitiken Läs hela
2013-11-08 - Malin Jansson
Var rädd om tårtorna Malin om tårtkupper Läs hela
2013-11-06 - Malin Jansson
Valfrihet är inte kvalité Vinster i välfärden Läs hela
2014-01-13 - Malin Jansson
Partiledarbesök Jonas Sjöstedt besökte oss Läs hela
2013-10-14 - Martin Jansson